Nicola (19) danst bij de Junior Company (copy)

Nicola (19) en Sven (18) dansen bij de Junior Company: ‘‘We kunnen hier heel veel leren’’

‘‘IK KAN HIER ZOVEEL LEREN, EEN DROOM DIE UITKOMT!’’

Als jonge, net afgestudeerde danser kan het soms lastig zijn om ineens aan de slag te gaan in een groot balletgezelschap. Om die reden is in 2013 de Junior Company opgericht door Ted Brandsen, artistiek directeur van Het Nationale Ballet. Hoe gaat het er daar precies aan toe? Daar vertellen Nicola Jones (19) en Sven de Wilde (18) meer over!

Begeleiding voor jong danstalent

De Junior Company biedt jong danstalent een betere kans om zich goed voor te bereiden op het vakgebied. Hoe gaat het werken met balletmeesters en choreografen eraan toe, hoe ziet een dag in een professioneel gezelschap eruit en hoe ga je daarmee om? Hoe ga je om met jezelf, je voeding en eventuele blessures? Bij de Junior Company worden dansers begeleid in dat proces.

Een droom die uitkomt

De Australische Nicola danst dit jaar haar eerste seizoen bij het gezelschap. ‘‘Dat ik ben aangenomen is een droom die uitkomt’’, vertelt ze. ‘‘We hebben al met zoveel verschillende choreografen mogen werken en ik heb het gevoel dat ik heel veel kan leren van wat iedereen te bieden heeft. We krijgen veel begeleiding en ondersteuning zodat we kunnen groeien als danser.’’ Haar liefde voor dans begon al vroeg. ‘‘Dansen was altijd al mijn passie, maar vanaf mijn twaalfde was het echt mijn doel om hier mijn beroep van te maken. Toen ik dertien was begon ik op een fulltime balletopleiding en maakte ik mijn middelbare school online af. Op mijn zestiende verhuisde ik naar Amsterdam voor de Nationale Balletacademie.’’

Perfecte overgang

Waarom juist de Junior Company? ‘‘Het gezelschap sprak mij aan omdat het heel innovatief is en daarnaast een mooi repertoire heeft aan voorstellingen. De Junior Company is een perfecte overgang van een student naar een professionele danser. Er zijn veel mogelijkheden om op te treden. Binnen het grote gezelschap van Het Nationale Ballet leren we hoe het is binnen het corps de ballet en bij de Junior Company krijgen we de kans om uitdagende rollen te dansen.’’ 

Warme sfeer

De Nederlandse Sven begon op zijn vierde met tapdansen en maakte pas later de overstap naar ballet. ‘‘Toen ik jong was raakte ik gefascineerd door het geluid van mijn moeders hakken en liep ik daarmee altijd door het huis als mijn zus en ik ons gingen verkleden,’’ vertelt hij. ‘‘Mijn moeder heeft mij toen op tapdans les gezet en ik heb toen aan een aantal kampioenschappen meegedaan. Na 5 jaar moest ik stoppen met tappen en werd ik gevraagd door een lokale balletschool om mee te doen aan een productie.’’

Eenmaal op de Nationale Balletacademie mocht hij ook meedoen met grote producties van Het Nationale Ballet. ‘‘Dat was al een enorme ervaring en dat gevoel is altijd blijven hangen. Wat mij toen ook al opviel was de leuke, warme sfeer tussen iedereen. Toen ik richting het einde van mijn middelbareschooltijd kwam, moest ik nadenken over audities voor gezelschappen. Het Nationale Ballet kwam voor mij op nummer 1.’’

De juiste plek

Sven vertelt dat hij bij de Junior Company echt op zijn plek zit. ‘‘Ik kan zelf nooit stilzitten, dus ik vind het heerlijk dat ik de hele dag kan bewegen. Ook de artistieke vorm van emoties uiten tijdens het dansen, een verhaal vertellen en de balans zoeken tussen de vrijheid voelen en tegelijkertijd ook de controle van techniek.’’  

Ontvang de Dans Magazine nieuwsbrief

DEEL DIT ARTIKEL


    Warning: Undefined array key -1 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/allesoverdans.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 965
  • Nicola (19) danst bij de Junior Company (copy)

    Vorige artikel

    Warning: Undefined array key 0 in /var/hpwsites/u_twindigital_html/website/html/webroot/allesoverdans.nl/wp-content/plugins/diziner-core/lib/TwinDigital/Diziner/Core/Post.php on line 928
  • Nicola (19) danst bij de Junior Company (copy)

    Volgende artikel

Passie voor dansen?

Laat je inspireren door Dans Magazine!

 

HET EERSTE JAAR 6 NUMMERS MET 50% KORTING VOOR € 9,99  

Dans Magazine is een must-read voor iedereen die graag naar dans kijkt, dans maakt, dans leert en vooral dans doet. Of je nu professioneel danser bent of dat ambieert, of je nu wedstrijden/voorstellingen danst of juist bezoekt. Met heel veel praktische en inspirerende tips & trucs, exclusieve kijkjes achter de schermen, gesprekken met dansers en choreografen en inside information uit de danswereld. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

SOCIALE MEDIA

In dit online magazine van de makers van Dans Magazine vind je redactionele artikelen en artikelen die zijn aangeleverd door onze partners en ambassadeurs. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Maar delen mag!

Dans Magazine is een uitgave van Virtùmedia

Klantenservice

e-mail / of bel  +31 (0)85 0407400

Adverteren?

Mariska Jankovits / e-mail / of bel +31 (0)30 6931177           

Samenwerken?

Bianca Volkers / e-mail / of bel +31 (0)30 – 303 12 95